Вкусна гозба. Традиционни ястия от Българската национална кухня

Кулинарни специалитети от българската национална кухня

Агнешко задушено по манастирски


Агнешко задушено по манастирски (рецептата е от Бачковския манастир “Успение Богородично”)
ПРОДУКТИ: 1/2 кг. агнешко месо, 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер, 1 кафена чашка брашно, 1 кафена чашка олио, 1 жълтък, 1 чаена лъжичка лимонов сок (или на върха на ножа лимонтузу, размито в 1 чаена лъжичка вода), сол;

 Нарязваме агнешкото месо на големи хапки, които поръсваме с черния пипер и със сол на вкус. Всяко парче овалваме в брашното и леко запържваме в загрятото олио (или същото количество краве масло). Парчетата нареждаме в тенджера. Наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо, за да покрие месото, и на тих огън под похлупак варим, докато месото напълно омекне. Отделно разбиваме жълтъка с лимоновия сок, смесваме го с 1- 2 супени лъжици от соса и го сипваме в ястието, което разбъркваме с дървена лъжица. Държим тенджерата на огъня, докато сосът се сгъсти. Поднасяме веднага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар